Posca is onderdeel van het rantsoen voor de soldaten. Vaak wordt het omschreven als zure wijn. Dat is echter een beetje te kort door de bocht.
Posca wordt gemaakt van azijn. Azijn wordt gemaakt van (restjes) wijn. De wijn wordt vanzelf azijn, omdat er een laagje gist ontstaat. De gist zorgt vervolgens voor gisting in de wijn en dan krijg je azijn. Aan de azijn worden kruiden toegevoegd.
In principe is deze zure wijn, de posca, een soort aanmaaklimonade. Een kleine hoeveelheid wordt aangelengd met water en voor een zoetje wordt er soms honing aan toegevoegd. Posca hoort bij het rantsoen van de soldaten.
In de barakken in de castella wordt posca met een grote hoeveelheid water aangelengd en als drank geserveerd. De posca wordt door individuele soldaten in een kleine veldfles meegedragen als er wordt gereisd.
De Romeinse soldaat die Jezus aan het kruis azijn aanbiedt, geeft hem posca. Dat is dus vooral een vriendelijk gebaar.
Romeins Alphen is een initiatief van Minerva TXT producties / Eveline
Verhoeve
Copyright © teksten en foto's Eveline Verhoeve
Contact:
MinervaTXTproducties@ziggo.nl