Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Museumpark Archeon

Museumpark Archeon

25 oktober 2021

Museumpark Archeon is een historisch openluchtmuseum. Te zien zijn reconstructies en het levend verleden van heel Nederland. Er zijn drie afdelingen: prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Daarnaast zijn op het terrein ook het Romeins Museum en de Zwammerdam Restauratiewerf gevestigd.

De twee erkende musea zijn het Romeins Museum (2011) en Museumpark Archeon (2016). De Zwammerdam Restauratiewerf moet op termijn eveneens een erkend museum worden: het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum.

De museale collectie van het Archeologiehuis & Romeins Museum bestaat uit vondsten uit Alphen aan den Rijn en Zuid-Holland. In het Archeologiehuis gaat het om hoogtepunten uit de collectie van het Archeologisch Depot Zuid-Holland. In het Romeins Museum zijn vooral Romeinse vondsten uit de gemeente Alphen aan den Rijn te zien. In het museum is een filmzaal en er zijn kleine tijdelijke exposities. Er wordt door middel van reconstructies, films en andere presentaties uitgelegd hoe en door wie de vondsten ooit zijn gebruikt.

Restauratiewerf

De Schepen van Zwammerdam vormen samen een Rijkscollectie en zijn derhalve in eigendom van de Rijksoverheid. De collectie van zes schepen wordt voor de Rijksoverheid ‘live’ gerestaureerd in de Restauratiewerf. Het gaat hierbij om de originele geconserveerde schepen. Een grote platbodem is in de Restauratiewerf te zien met ernaast een expositie over de schepen. In een loods wordt gewerkt aan de restauratie van nog een schip. Een boomstamkano is in het Romeins Museum tentoongesteld.

Museumpark

In Museumpark Archeon zijn ruim veertig reconstructies gemaakt van gebouwen die in het verre verleden precies zo in Nederland hebben gestaan. Alle reconstructies zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek door onder meer archeologen, historici en andere specialisten.
In de historisch ingerichte gebouwen ‘wonen’ de archeotolken, die als gidsen dienen. Zij vertellen over de historie en demonstreren het dagelijks leven en ambachten passend bij de betreffende locatie. De gidsen hebben allemaal een tijdeigen kostuum en accessoires.
Naast het ‘gewone’ leven zijn er ook bijzondere demonstraties te zien, bijvoorbeeld middeleeuws smeden of prehistorisch vuur maken, en zijn er elk weekend evenementen.

Romeinse afdeling

In de Romeinse afdeling  is onder meer de reconstructie te zien van een poortgebouw van Albaniana, het eerste houten castellum uit 40-41. Deze is opgegraven in het Alphense Stadshart en gereconstrueerd door opgravingsleider prof. Rien Polak. Ook ligt hier in een Romeinse botenloods een replica van een groot Romeins transportschip type Zwammerdam.
Het dagelijks leven in een stadje in het Romeinse grensgebied wordt vormgegeven door burgers in verschillende rollen en door Romeinse soldaten.
Elke dag eindigt met een Romeins gladiatorengevecht in de grote Romeinse Arena.

Archeon heeft een grote educatieve functie en is alom gerespecteerd in binnen- en buitenland. Het museum is lid van verschillende internationale archeologische organisaties en was pleitbezorger voor de erkenning van de Nedergermaanse Romeinse grens als internationaal Wereld Erfgoed, dat is inmiddels gelukt.

Meer weten over Archeon en haar activiteiten? Kijk dan op www.archeon.nl.

Albaniana stadswandeling halte 13 Alphense Brug hoek Rijnkade platbodem.jpg

Alphense Romeinen in Alphense musea - poort reconstructie.JPG

Op de bovenste foto Romeinse militaire demonstratie tijdens Romeinse Weken 2014 in de Arena van Museumpark Archeon
Op de middelste foto een van de Schepen van Zwammerdam tijdens de restauratie in Museumpark Archeon
Op de onderste foto de reconstructie van de Romeinse poort van castellum Albaniana in Museumpark Archeon