Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Pallium

Pallium

02 juni 2022

Een veel gedragen mantel voor mannen is een pallium. Het is een rechthoekige wollen doek die op een eenvoudige manier omgeslagen wordt. Daarom krijgt de pallium nog tijdens de Romeinse Republiek de voorkeur als dagelijkse dracht boven de toga.

De pallium heeft de toga nog voor het begin van de jaartelling vervangen, zoals het colbertje ooit de pandjesjas heeft vervangen. De pallium verschilt van de toga door de lengte en door de hoeken.
De toga is aanzienlijk langer en heeft afgeronde hoeken,. De toga heeft ook vaak een gekleurde zoom als teken van rang, de pallium over het algemeen niet. Bovendien is het bij de toga van belang dat elk plooitje op de correcte plek zit, terwijl de pallium veel informeler is.

Door de manier van dragen wordt een pallium soms aangezien voor een eenvoudige toga. Het verschil is echter vrij duidelijk, omdat de pallium alleen rechte hoeken heeft en de toga twee afgeronde. Bovendien reikt de toga tot de enkels, terwijl de pallium tot net onder de knie valt. In principe lijkt de burgerpallium het meest op een militaire sagum.

Een pallium kan op verschillende manier worden gedragen.
De pallium wordt van voor naar achter over de linkerschouder geslagen en onder de rechterarm door gehaald. Het uiteinde van de stof wordt over de linkerarm gedragen.
Een alternatieve manier om een pallium te dragen, als het koud is bijvoorbeeld en zeker informeler, is door deze om de schouders te slaan en aan de voorzijde met een fibula vast te spelden.

Het verschil is ook symbolisch. Een toga heeft een ceremoniële hoge status, terwijl een pallium meer ‘gewoontjes’ is. De wat ouderwets ingestelde keizer Augustus heeft in zijn regeringsperiode rond het begin van de jaartelling getracht om een comeback voor de toga te bewerkstelligen, maar dat is door zijn opvolger Tiberius vrij snel de kop ingedrukt.