Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Officierswoning

Officierswoning

30 mei 2022

De officieren in een Romeinse castellum hebben een eigen woning. Daarmee zijn zij bevoorrecht. De woning van een centurio ligt aan een kopse kant van een barak. Tussen deze woning en de kamers van de manschappen hebben de onderofficieren hun ruimten.

In het Alphense castellum Albaniana zijn verschillende barakken, deels, opgegraven. Inderdaad is er in ieder geval een woning van een centurio aangetroffen aan de kopse kant van barak E. In de woning woont de centurio met, als hij deze heeft zijn vrouw en kinderen, slaven en bedienden.

De woning is ingericht zoals van een woning verwacht mag worden. Er zijn bedden in de slaapkamers en een kledingkast of een kledingkist, een tafeltje en een kruk. Gekookt wordt op een haard, er hangen planken aan de muren en minstens een rek met kookgerei. Ook is er zeker een tafel met banken. Waarschijnlijk heeft de centurio een bureau, misschien in de grootste ruimte of in een aparte kamer.

Latrina en planken vloer ♥

De centuriowoning bestaat uit een aantal tamelijk grote kamers. In ieder geval slaapkamers, een ruimte met een haard en een eigen latrina. De officierswoning heeft een planken vloer met een fundering.

Officierswoning 2.jpg