Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Wachttorens

Wachttorens

16 februari 2022

Tussen de castella langs de Limes, de Romeinse Rijksgrens, staan wachttorens. Deze worden ingezet om de grens te bewaken, maar langs de rivier ook om de scheepvaart veilig door de brede onstuimige wateren te loodsen.

De wachttorens langs de Nedergermaanse Limes zijn allemaal gebouwd volgens eenzelfde principe, maar niet op dezelfde manier. De vierkante torens, meestal 5 x 5 meter of 3 x 3 meter, zijn omringd door een greppel, een ronde of afgeronde spitsgracht. Soms is er een houten muur. De greppel is lastig over te steken en bovendien nogal eens voorzien van akelige obstakels zoals puntige palen.

Een standaard wachttoren heeft een massief aarden fundament als benedenverdieping. Dit kan een hol fundament zijn dat wordt gebruikt als opslag. De eerste etage is de verblijfsruimte voor de vier dienstdoende soldaten. Soms is dit de enige verdieping. Maar vaak is er een tweede verdieping. De bovenste verdieping is bedoeld als uitkijkpost en kan een hiervoor bestemde ommegang rondom hebben.

De entree van de wachttoren ligt op de eerste verdieping en wordt bereikt via een ladder. De ladder kan worden opgetrokken en biedt zo een veilig onderkomen voor de soldaten. Soms is tussen de toren en de greppel iets meer ruimte voor een bijgebouwtje dat als opslagruimte of als stal wordt gebruikt.

Deze wachttorens zijn gebouwd van hout op een aarden basis. Ze zijn er ook in vakwerk leembouw. Latere wachttorens kunnen in steen worden gebouwd. Van de wachttorens is niet veel teruggevonden. Meestal gaat het om de vier grote paalgaten en de greppels.