“Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.”

Welkom in Romeins Albaniana!

Dobbelen met botjes

Dobbelen met botjes

15 augustus 2022

Dobbelen bestaat al millennia als de Romeinen het spel gaan spelen. In het hele Rijk wordt in de kroegen illegaal om geld gedobbeld, maar het gokspel is ook erg populair bij de soldaten.

Een populair spel is dobbelen met botjes. Het is een behendigheidsspel met een gokelement. De botjes hebben verschillende kanten en er zijn punten te scoren als ze op een bepaalde manier vallen.

Het spel is illegaal omdat de Romeinse overheid allang weet dat een gokverslaving kwalijke gevolgen heeft. Er zijn dan ook wetten die het gokken door dobbelen verbieden.

Er wordt gedobbeld met botjes. Het gaat daarbij meestal om kootjes van een schaap (lam) of een rund (kalf) of om gehoorbeentjes. Er zijn verschillende vlakken. Het is de bedoeling om bepaalde combinaties juist wel of juist niet te gooien. En daar kan dan geld op worden ingezet.

De botjes zijn met de hand te manipuleren en daarom is er ook een behendigheidsspel waarbij de botjes worden opgegooid en op de handrug moeten landen. Uiteraard zijn er posities die veel punten opleveren. En daar kan dan op worden gegokt.

Dobbelen met botjes is een voorloper van dobbelen met dobbelstenen met vlakke kanten zoals wij die kennen. In de Romeinse tijd bestaan deze spellen naast elkaar.