Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Zelfvoorzienend leger

Zelfvoorzienend leger

23 januari 2023

Langs de noordgrens, de Limes, zijn de garnizoenen over het algemeen zelfvoorzienend. Er zijn grote voorraden graan en er zijn grote fabrica waar veel ambachtelijk werk wordt gedaan binnen de muren van het castellum.

Volgens de Romeinse schrijver Vegetius, die onder meer een groot werk over het Romeinse leger heeft geschreven, zijn er typische soldatenambachten en ambachten die niet door militairen worden beoefend. Dit blijkt in de praktijk echter anders te liggen dan in de theorie. Het maakt ook uit of er goede aanvoerlijnen zijn, of er steden of ambachtscentra in de buurt zijn en niet elke beroepsgroep is overal aanwezig.

Voor nieuwe castella en castra in een grensgebied, zoals langs de Oude Rijn, geldt zeker dat zoveel mogelijk ambachten binnen de muren moeten worden beoefend. Het garnizoen heeft bijvoorbeeld veel gereedschap nodig voor de bouwwerkzaamheden. Daarnaast moet er voor de eigen uitrusting worden gezorgd en ook typisch militaire zaken als kogels worden zelf gemaakt.

Grote fabrica ♥

De fabrica kan een groot gebouw zijn waar rond een binnenplaats verschillende werkplaatsen zijn ingericht. Het kan echter ook gaan om een verzameling bedrijfsgebouwen die samen de fabrica vormen, zoals in Albaniana.

Bij het tweede castellum Albaniana, gebouwd na de Bataafse Opstand, ligt een groot kampdorp waar eveneens veel ambachten worden beoefend. Het eerste castellum had zeer waarschijnlijk nog geen kampdorp en werd ook niet permanent bemand, maar had wel een extreem grote fabrica.