Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Winkel in een Romeins strokenhuis

Winkel in een Romeins strokenhuis

10 oktober 2022

Er zijn veel winkels in een kampdorp, soms van handelaren en vaak van ambachtslieden die achter de winkel hun werkplaats hebben. Bakker, slager of schoenmaker. Ze vinden allemaal een plaats langs de weg door de vicus.

De indeling van de Romeinse winkels in strokenhuizen in het noordwesten van het Rijk is overal ongeveer hetzelfde. Aan de straat is de winkel met vaak voor de deur een porticus, een open overkapping of veranda. Achter de winkel is de werkplaats, dan volgt een keuken en daarna de andere privéruimten. Als veel werk in bijgebouwen in de achter het huis gelegen tuin wordt verricht, kan de werkplaats ook achterin de woning zijn.

Buitenland

Omdat in Nederland nauwelijks sprake is van reconstructies van opgegraven plattegronden, is het nodig om voor een behoorlijk beeld van winkels, oftewel verkoopruimten, in een vicus te kijken naar buitenlandse publicaties. Het principe blijkt overal, zeker in het noordwesten van het Romeinse Rijk, ongeveer hetzelfde te zijn.

Dieburg

Een goed voorbeeld van gereconstrueerde strokenhuizen is te vinden in de Kettelerstrasse in Dieburg, Duitsland. De smalle strokenhuizen zijn typische voorbeelden van een winkel met daarachter een werkplaats, een keuken en een aantal kamers. De huizen kunnen leembouw zijn, maar er zijn ook panden die deels houtbouw en deels leembouw zijn of met stenen wanden. De reconstructies zijn allemaal voorzien van wit pleisterwerk.

Winkel en woning

Bij de meest uitgewerkte reconstructie beslaat de winkel de volle breedte van het pand. Dat is dan ook niet erg breed. Achter de winkel is een deur naar een smalle gang. Aan de rechterkant is een opslagruimte of werkplaats met een trap naar de kelder, de vloer boven de kelder is van houten planken. Links is een ruimte die misschien als kantoor is gebruikt.

Het hele middengedeelte van het pand is in gebruik als keuken, die ook als leefruimte voor de bewoners dient. Achterin het huis is een smalle gang naar de achterdeur met aan beide zijden een kamer, die wellicht als slaapkamers worden gebruikt. Soms wordt zo’n kamer verhuurd voor extra inkomsten.

Tuin

De tuin is net als het huis smal en lang. Tegen de achtermuur van de woning staat een houten bijgebouw of schuur. Vlakbij het huis is een eigen waterput. Misschien heeft dat iets te maken met de ambachtelijke werkzaamheden die in het huis worden verricht, want water wordt door veel dorpsbewoners bij de gemeenschappelijke openbare waterput gehaald. Het achterste deel van de tuin is een nutstuin waar groenten en kruiden voor eigen gebruik worden verbouwd.

59 Strokenhuis winkel reconstructie Dieburg DE.jpg