De werpspeer is de speer die door Romeinse legionairs wordt gebruikt. In het Alphense castellum zijn echter auxiliari, hulptroepen, gelegerd en die gebruiken een gewone speer. Toch hebben ook zij de beschikking over een pilum, de werpspeer.
De pilum is niet echt geschikt voor een man-tot-man gevecht in tegenstelling tot de hasta, de zwaardere lans met een vaste speerpunt. Op de pilum is aan de houten schacht een lange dunne ijzeren schacht bevestigd met aan het eind een kleine speerpunt.
De constructie van de ijzeren speerpunt van de pilum is zodanig dat zodra de speer met kracht ergens op stoot de punt op een speciaal hiervoor gemaakt zwak punt afbreekt. Het voordeel hiervan is dat de vijand de speer wel terug kan werpen, maar dat deze aanzienlijk minder schade aanricht dan met een complete speerpunt.
De functie van de pilum is meer vergelijkbaar met die van pijl en boog dan met die van een lans. Geworpen van achter uit een formatie of vanaf de muren van een castellum is de werpspeer, de pilum, het meest effectief.
Het is opvallend is dat het overgrote deel van de gevonden speerpunten in castellum Albaniana van het type lans is. Er zijn er niet minder dan 58 opgegraven. De rest van de aangetroffen speerpunten, acht stuks, hoort bij een pilum, een werpspeer.
Romeins Alphen is een initiatief van Minerva TXT producties / Eveline
Verhoeve
Copyright © teksten en foto's Eveline Verhoeve
Contact:
MinervaTXTproducties@ziggo.nl