“Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.”

Welkom in Romeins Albaniana!

Vest of subarmalis

Vest of subarmalis

08 februari 2022

Onder het metalen pantser, oftewel de wapenrusting, dragen veel Romeinse soldaten een vest. Zo’n pantservest heet subarmalis. Dit vest is een extra bescherming van het bovenlichaam en maakt het dragen van de ijzeren segmentata comfortabeler.

De subarmalis wordt gemaakt van een dubbele laag ongeverfd linnen opgevuld met wol. De binnen- en buitenkant worden vervolgens aan elkaar gestikt in een quilttechniek. De functie van het vest is een extra bescherming, mogelijk meer tegen schuren van de segmentata dan tegen handelingen van de vijand.

Een eenvoudig vest reikt tot net onder de taille. Dit mouwloze vest is op de schouders verstevigd met leer, zowel op het voor- als op het achterpand. Het vest wordt over het hoofd aangetrokken en in de zijden met leren strips als sluiting aan elkaar vastgemaakt.

Een wat sjieker vest heeft dezelfde basis, maar is langer en heeft een ingewikkelder patroon. Dit vest heeft een losse leren schouderbescherming, voor en achter, die aan de basis van het vest is vastgemaakt met strips. Aan de onderzijde is een enkele of dubbele rij stoffen banden aan de onderzijde en langs de armsopening.  

23 Vest twee typen.jpg

Foto boven rechts een kort vest
Foto onder links een lang en rechts een kort vest