“Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.”

Welkom in Romeins Albaniana!

Vaandelheiligdom

Vaandelheiligdom

29 maart 2022

Elk castellum heeft in haar hoofdkwartier een ruimte, de aedes, waar de veldtekens van het cohort worden bewaard. In dit vaandelheiligdom staan de cohortstandaard en de vlag. Deze veldtekens verlaten het castellum alleen als het complete cohort het kamp verlaat.

Het vaandelheiligdom is ondergebracht in de basilica in het hoofdkwartier. Dit staat altijd langs de hoofdweg tegenover de hoofdpoort. In castellum Albaniana is dat de weg vanaf de poort aan de kade in de lange zijde van het castellum. Het is het organisatorische en het religieuze centrum van de legerplaats.

De standaards met de veldtekens zijn voor elk cohort belangrijk, onder meer omdat de veldtekens eretekens zijn. Zij worden verdiend. Deze tekens spelen ook een rol in een religieuze cultus. Zo worden de veldtekens in een lenteceremonie gezalfd.

Principia

Het hoofdkwartier bestaat normaal gesproken uit een grote binnenplaats met daaromheen een zuilengang en aan de achterzijde een basilica met kantoren. Recht tegenover de ingang in de basilica is de aedes, het vaandelheiligdom.

In een grotere principia van een legioensplaats is de aedes vaak in een speciaal hiervoor gebouwde nis aan de achterzijde van de basilica. In een kleinere principia voor een cohort zal het heiligdom in de basilica aan de porticus liggen.