Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Tijdreisgids Romeinen in Zuid-Holland boekbespreking

Tijdreisgids Romeinen in Zuid-Holland boekbespreking

18 april 2023

Het verhaal van de Romeinen in Zuid-Holland is een Tijdreisgids over Romeinen langs het Nederlandse deel van de Nedergermaanse Limes. Het is het tweede deel in een serie van drie. Aan de hand van tien grote locaties, waaronder Alphen aan den Rijn, wordt het verhaal over de Zuid-Hollandse Romeinen verteld.

De tien locaties hebben allemaal een thema. Zo worden Katwijk en Valkenburg gelinkt aan de verovering van Britannia in het jaar 43, is Voorburg de enige Romeinse stad in de provincie en zijn Alphen aan den Rijn en Zwammerdam voorbeeldige handelsplaatsen met een hoofdrol voor de Schepen van Zwammerdam.

Naast de tien locaties zijn er ook kleinere algemene hoofdstukken over de bewoners, reizen, keramiek en unieke archeologische vondsten. Er wordt ook uitgelegd hoe we weten wat we weten. Wat doen archeologen en hoe dateren zij bijvoorbeeld hout?

De Tijdreisgids is ingedeeld in drie belangrijke perioden: als de Romeinen komen van 50 voor tot 80 na het begin van de jaartelling, de bloeiperiode van de Limes tussen de jaren 80 en 200 en het vertrek van de Romeinen tussen 200 en 450. Deze perioden komen overeen met de verschillende regio’s: langs de rivier Oude Rijn, de stedelijke kuststreek en de zuidelijke locaties rond de monding van de Maas-Waal combinatie.

Het boek is een uitgave van het Erfgoedhuis Zuid-Holland en is rijk geïllustreerd met foto’s, tekeningen en kaarten. Naast foto’s van archeologische vondsten, te zien in musea, en fraaie tekeningen zijn er ook foto’s met een reconstructie van ‘hoe het toen was’ op nagebouwde Romeinse locaties. Een aantal van deze foto’s is via de website RomeinsAlphen.nl geleverd.

De Tijdreisgids biedt een compact en toegankelijk overzicht van het leven in de Romeinse tijd met een duidelijke link naar het heden. Het boek wordt verspreid via de bezoeklocaties die in de Tijdreisgids worden genoemd.

Het verhaal van de Romeinen in Zuid-Holland op 10 plekken. Tijdreisgids van Romeins Zuid-Holland. Door Carolien Guelen en Willeke Guelen, eindredactie Paul van der Heijden. Zie voor meer gegevens de literatuurlijst