Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Soldatentunica

Soldatentunica

15 augustus 2022

Net als iedereen, man en vrouw, dragen ook de militairen een tunica. Voor de soldaten is het een onderdeel van hun uniform én het is natuurlijk ook werkkleding. De tunica valt bij de soldaten pal boven de knie, heeft mouwen tot boven de elleboog en is relatief smal.

In het leger zijn verschillende uniformen, er is in ieder geval een ontwikkeling in tijd, in rang en soms ook in gebruik. Officieren en soldaten zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. Het verschil zit in de helm, het pantser, de mantel en alle andere kledingstukken en accessoires. Zelfs de tunica, de basis van alle kleding en dus ook van het uniform, is op details verschillend. Details, maar zeker belangrijke details.

Gewone tunica

In de periode dat de Romeinen de regio rond Albaniana bezetten (41-270) dragen de soldaten een tunica die duidelijk tot boven de knie komt. Halverwege de dij is te kort, op of over de knie is te lang.

Aan de achterzijde wordt de wijdte met een plooi links en een plooi rechts netjes verdeeld. Het voorpand wordt ook enigszins geplooid, zodanig dat er een v-vorm richting zoom ontstaat. De zoom hangt keurig recht, voor en achter op gelijke hoogte.

De mouwen van een gewone soldaat komen tot boven de elleboog, vaak tot halverwege de bovenarm. Korter is te kort, op of over de elleboog is te lang. De mouw is relatief wijd. Dit geeft bewegingsruimte. Maar, het is geen vleermuismodel.

Werktunica

Een ander soort tunica wordt vooral gebruikt bij het verrichten van, zware, werkzaamheden. Deze tunica is wijder bij de hals, mogelijk door een splitje aan de achterkant, en kan daardoor op twee manier worden gedragen. Of er zit een flinke knoop in de nek om de stof bij elkaar te houden. Of er is een arm bloot, waarbij het mouwgedeelte rond het middel hangt. Door de knoop is deze tunica ongeschikt, want oncomfortabel, onder een pantser.

Maken van een soldatentunica

Een soldatentunica wordt op dezelfde manier geknipt en genaaid als elke andere tunica. Het verschil zit in de meetpunten. De breedte van de tunica is van elleboog tot elleboog met de armen gespreid. De lengte is van de schouder tot net onder de knie. Hierdoor zit de tunica precies goed als deze met een riem gegord is en de armen afhangen.

Zuil van Trajanus

Een belangrijke bron voor de verschillen in uniformen is de Zuil van Trajanus. Deze is aan het begin van de tweede eeuw in Rome gebouwd. Op de zuil staan afbeeldingen van Trajanus die de Dacische Oorlogen wint. Te zien zijn onder meer infanteristen, cavaleristen, standaarddragers en officieren.