Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Slaven

Slaven

01 april 2022

Slavernij komt in het Romeinse Rijk veel voor. Het gaat dan bijvoorbeeld om krijgsgevangenen, mensen met schulden of uit armoede verkochte kinderen. Aangezien er veel grote en kleine oorlogen worden gevoerd, is het aantal gevangen genomen slaven relatief groot.

Slaven zijn er in alle soorten en maten.

Het zijn over het algemeen de geleerde slaven die het beste af zijn, want zij worden gerespecteerd om hun kennis. Ondernemende slaven slagen er soms in om een kapitaal bij elkaar te sparen om zichzelf vrij te kopen. Slavenechtparen kunnen een goede ‘baan’ hebben als beheerders van grote productieboerderijen, de villa’s. Slaven kunnen het ook slechter treffen en in de arena eindigen als gladiator.

Veel door slaven verricht werk wordt ook door vrije mensen gedaan. Een leraar kan een slaaf zijn. Griekse geleerden als slaaf worden door de elite erg gewaardeerd. Maar een leraar kan ook gewoon een vrij mens zijn. Hetzelfde geldt voor ambachten. Ambachtslieden kunnen vrij zijn en hun eigen onderneming drijven. Maar in grotere huishoudens en in bedrijven werken zij ook slaven. Sommige slaven zijn persoonlijk assistent van een rijke Romein, ook in het leger.

De slaven-gladiatoren is een apart verhaal. Veel gladiatoren zijn sterke krijgsgevangenen die worden opgeleid in een gladiatorenschool en die ook aanzien genieten, al zijn het slaven. Er kunnen echter ook schuldenaren zijn die door voor een beperkt aantal gevechten of een beperkte tijd voor de gladiatorenschool vechten en daarmee hun schulden af kunnen betalen.

Het komt ook vaker voor dat, vooral vrouwelijke, slaven na een aantal jaren in dienst door hun meester worden vrijgemaakt. En daarna verder leven als echtgenote. Dit blijkt uit grafstenen in het hele Romeinse Rijk.

Op de foto gladiatoren die zich voorbereiden op een gevecht.