Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Scorpio

Scorpio

09 augustus 2022

De scorpio is een aanvalswapen. Het wapen bestaat uit een zware houten staander met hierop een goot voor de pijl. De scorpio werkt volgens hetzelfde principe als een ballista, beide wapens zijn een katapult.

Met een scorpio worden zware pijlen geworpen. Een manshoge scorpio werpt dodelijke pijlen af. De maat is afhankelijk van het gat waar de pijl doorheen moet als deze wordt afgevuurd. De scorpio is een relatief klein type katapult.

Een scorpio wordt door twee soldaten bediend. De katapult staat vast op een driepoot of is op een plank gemonteerd met houten wieltjes. Daardoor kan de scorpio beter in stelling worden gebracht als op bewegende doelen wordt geschoten.

In de hele Romeinse periode zijn verbeteringen aan de wapens aangebracht. Dit geldt speciaal voor de scorpio. Tijdens de Republiek zijn een scorpio en een ballista vrijwel hetzelfde wapen. In de nadagen van de Republiek, in de eerste eeuw voor het begin van de jaartelling, zijn het echter twee verschillende typen katapult geworden.

De ballista slingert kogels en de scorpio schiet pijlen af. De techniek van beide wapens is op hetzelfde principe gebaseerd.

59 Scorpio geschutsopening.jpg