Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Samen naar de WC

Samen naar de WC

03 januari 2022

Romeinse openbare toiletten zijn een graadje meer openbaar dan moderne openbare wc’s. De Romeinen zitten in de latrina naast elkaar op de pot en spoelen hun sponsstokken in het gootje met stromend water voor hun voeten. Een eigen latrina is een luxe.

Bij de thermen naast castellum Albaniana heeft ongetwijfeld een latrina gezeten. Net als bij alle Romeinse badcomplexen. Openbare toiletten horen er gewoon bij.

Romeinen kennen geen wc-papier. Zij hebben een sponsstok. De zitting van de latrina  heeft een handige opening waar de sponsstok doorheen kan worden gedaan om de bips af te vegen. Daarna wordt de sponsstok uitgespoeld in de goot met stromend water die voor de zitplaatsen langs loopt. Hiervoor wordt het oude badwater uit de baden gebruikt.

Maar niet alleen bij de baden, ook in de castella zijn gezamenlijke toiletten voor de manschappen. Een eigen latrina is een luxe die is voorbehouden aan de centurio’s en uiteraard heeft ook de prefect in zijn ambtswoning een eigen toilet.

In de huizen in de handelsnederzetting is zelden een latrina. Deze werkt namelijk alleen als er ook een aansluiting op een riolering is. Waarschijnlijk zijn niet alle huizen op de riolering aangesloten.
Wie geen Romeinse latrina heeft, heeft een wc achter in de nutstuin staan. Daar wordt de ontlasting opgevangen in de beerput en deze wordt vervolgens gebruikt als mest in de nutstuin. Dit systeem blijft nog bijna tweeduizend jaar in gebruik.