Het idee om een tuin aan te leggen, is typisch Romeins. De tuin wordt keurig aangelegd volgens een net patroon. Bij strokenhuizen gaat het om een nutstuin, bij stadsvilla’s gaat het vooral om een ingerichte buitenruimte. In de tuin worden groenten, kruiden, bomen, struiken en bloemen geplant.
Om de verschillende bedden is een gesnoeide lage buxushaag geplant. In de bedden worden groenten, kruiden en fruit gekweekt. De plantensoorten zijn inheems of meegenomen door de Romeinse overheersers. Hetzelfde geldt voor keuken- en medicinale kruiden en voor fruit- en notenbomen. Bloemen worden gebruikt voor kransen en slingers, voor versiering of om als offer naar de tempel te brengen.
In de lange smalle tuinen bij rijtjes- en strokenhuizen staan vaak bijgebouwen, zoals een schuur, een grote oven of een open werkplaats. Bij sommige huizen is een waterput geslagen en er is een latrine of een beerput. Achter in de tuin zijn keurig aangelegde plantenbedden te vinden en nuttige bomen en struiken.
De tuin bij een stadsvilla met een binnenplaats is meer ingericht als een kamer. Zo’n tuin is omheind door de vleugels van het huis met een porticus, een overdekte wandelgang. De tuin is door nette paden gescheiden in een aantal symmetrisch aangelegde bedden met een buxushaagje.
In de tuin is op strategische plekken plaats voor een fontein, een bankje of een pergola. Vooral op een kruising van paden en aan het einde van een tuinpad. Meestal is ergens in de tuin een beeld van Venus, de godin van de vruchtbaarheid, te vinden.
Foto's: de Romeinse tuin bij Huis Voorburg in Museumpark Archeon.
Romeins Alphen is een initiatief van Minerva TXT producties / Eveline
Verhoeve
Copyright © teksten en foto's Eveline Verhoeve
Contact:
MinervaTXTproducties@ziggo.nl