Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Romeinse pottenbakkerij

Romeinse pottenbakkerij

25 maart 2022

Een zeer essentieel verschil tussen inheems, Germaans en Keltisch, en Romeins aardewerk is de manier van maken. Romeinen draaien aardewerk op een draaischijf. Germanen en Kelten maken hun aardewerk handmatig.

Romeinen kennen de ambachtelijke pottenbakker met een beperkte klantenkring ‘in de buurt’. En er zijn, vooral in zuidelijk Gallië, complete industrieën waarbij de eigenaar vele pottenbakkers aan het werk heeft en het bedrijf exporteert naar de rest van het Romeinse Rijk.

Kenmerkend voor Romeins aardewerk of keramiek is dat het gemaakt wordt op een draaischijf. Hoe dat werkt?
Eerst wordt de klei voorbereid. Eventueel wordt de klei gemagerd met gruis of plantaardig materiaal. Daarna wordt een homp klei in het midden van de draaischijf geplaatst. De pottenbakker draait met de voet aan de onderste schijf die met een stang aan de draaischijf is bevestigd. Met natte handen kan de klei dan worden gevormd.

Kenmerkend voor inheems aardewerk is dat het met de hand wordt gemaakt. In principe zonder hulpmiddelen. Hoe dit werkt?
De klei wordt voorbereid en eventueel gemagerd met plantaardig materiaal of gruis. Daarna wordt lange dikke ‘worsten’ van klei gerold tussen de handen. De worsten worden van binnen naar buiten aan elkaar ‘geplakt’. Hierdoor wordt het aardewerken voorwerp opgebouwd. Met een gladde kiezelsteen wordt de binnenkant glad gestreken.

98 procent gedraaid ♥

In de castella en kampdorpen langs de Limes wordt Romeins aardewerk aangevoerd. Veelal uit grote industriële pottenbakkerijen uit het zuiden van Gallië. In Albaniana is 98 procent van de aangetroffen potscherven van Romeins gedraaid aardewerk. Slechts 2 procent is door Frisii met de hand gemaakt.