Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Romeinse broeken

Romeinse broeken

07 januari 2022

In principe vinden Romeinen broeken iets voor mietjes. Maar ja, principes die tellen niet in het noordwesten van het Romeinse Rijk. Zeker in Britannia en Germania gaan de legionairs en auxiliari al snel over tot het dragen van een broek bij koud, kil en winters weer.

Het Romeinse leger is geen statisch leger dat dom vasthoudt aan een paar vaderlandse principes. De ontwikkelingen in techniek, materialen en uitrusting zijn gemakkelijk aan te tonen. Bovendien zijn de Romeinen niet vies van het betere jatwerk. Met andere woorden: zij nemen graag de goede dingen van de overwonnen barbaren over.
Zo is het heel duidelijk dat de Keltische hamata, het maliënkolder, tijdens de Republiek wordt overgenomen. Het is net zo duidelijk dat de segmentata, het platenpantser, dat sneller kan worden gemaakt in de eerste eeuw en tweede eeuw de voorkeur krijgt.

Voor kleding geldt hetzelfde, deze evolueert en wordt overgenomen van overwonnen volkeren. De toga bijvoorbeeld evolueert van dagelijkse dracht naar ceremoniële dracht. De Keltische lange broek wordt langzaam maar zeker in de dagelijkse dracht overgenomen. Dat gaat in de vierde en vijfde eeuw zover dat uiteindelijk elke Romeinse soldaat zo’n broek draagt.

De braccae is een broek met strakke pijpen die reikt tot halverwege de kuit. De broek wordt gesloten met een trekkoord rond het middel. Het is een oud model dat al heel lang door de mannen buiten het Romeinse Rijk, Kelten en Germanen, wordt gedragen. Deze broek wordt in eerste instantie geadopteerd door de Romeinse ruiterij. Al snel vinden juist deze broeken hun weg in het normale leven van de soldaten die in de noordelijke grensgebieden dienen. Zeker in de koude en kille wintermaanden.

Foto boven rechts de Romeinse broek, foto onder de Keltische broek

16 Keltische broek.jpg