Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Romeinen eten kruidenkaas

Romeinen eten kruidenkaas

15 July 2022

Moretum wordt in het hele Romeinse Rijk gegeten. Er zijn veel variaties op de receptuur voor deze zachte kaas, want er wordt overal gebruik gemaakt van verschillende vaak lokale kruiden en specerijen.

Er zijn veel verschillende recepten voor moretum, net zoals voor moderne kruidenkaasjes. Moretum wordt kant-en-klaar gekocht of gewoon thuis gemaakt van al dan niet zelf gemaakte verse kaas of harde kaas of van een mengsel. Er zijn veel verschillende variaties bekend uit verschillende Romeinse kookboeken en door losse recepten van antieke schrijvers. Er wordt echter vooral veel gebruik gemaakt van lokale ingrediënten.

Naast deze ‘lokale’ ingrediënten wordt in het hele Romeinse Rijk ook een keuze gemaakt uit peperkorrels, pijnboompitten, knoflook, wijnruit en munt. Verder worden wijnazijn, honing en garum, Romeinse vissaus, standaard in moretum verwerkt.

In Albaniana zijn verschillende inheemse en door de Romeinen ingevoerde kruiden bekend, omdat resten en zaden zijn gevonden tijdens de archeologische opgravingen.

Botanische en voedselresten ♥

Tijdens de opgravingen van castellum Albaniana zijn resten gevonden van onder meer koriander, selderij, zwarte mosterd en venkel.