Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Romeinen eten appels

Romeinen eten appels

31 december 2021

Een appeltje gaat er bij de Romeinen altijd wel in. Hoewel de appel al zo’n 10.000 jaar geleden in het wild wordt verzameld, zijn het de Romeinen die verschillende teeltappels in het westen van Europa verspreiden.

De wilde appel komt in Europa van nature voor. De teeltappel komt uit het Nabije Oosten met als plaats van oorsprong Centraal Azië, langs de Zijderoute. De appels worden al een paar duizend jaar geteeld als de Romeinen, en de Grieken, de appelteelt oppakken. De gekweekte vrucht wordt vervolgens door de Romeinen in het westen van Europa verspreid.

Hoewel appels, net als veel andere fruitsoorten, op het normale Romeinse menu staan zijn er niet heel veel resten van teruggevonden. Wat wel is gevonden, is een schrijftablet in Vindolanda, Britannia, waarop over appels wordt gesproken. Uit de tekst blijkt dat een slaaf honderd appels moet kopen. Waarschijnlijk in de bij Vindolanda behorende nederzetting.

Malus domestica ♥

Tijdens de opgraving van Albaniana zijn veel verschillende voedselresten aangetroffen. Hier is ook een klokhuis van een malus domestica bij. Het gaat om een van de vele gekweekte soorten appel.