Peulvruchten worden veel gegeten en behoren zelfs tot het normale soldatenrantsoen. In onze streken worden van oudsher tuinbonen, om precies te zijn het ras duivenbonen, geteelt. De tuinboontjes kunnen vers, maar waarschijnlijker gedroogd, aan de soldaten worden uitgedeeld.
Een gemakkelijk recept is tuinboontjes met spek en ui. Alle ingrediënten zijn tijdens opgravingen in het Alphense castellum tussen de botanische resten aangetroffen.
Ingrediënten: 450 gram tuinboontjes (vers gedopt of gekookt), 50-100 gram (gerookt) spek, 1 flinke ui, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels wijnazijn, half bosje koriander en peper.
Bij gerookt spek geen zout toevoegen, anders een snufje zeezout of als alternatief een scheutje vissaus.
Kook de tuinboontjes in een paar minuten gaar, gebruik kokend water
Snijdt het gerookte spek in blokjes en bak deze uit in een koekenpan
Snipper de ui fijn en doe deze bij de spekjes als deze uitgabakken zijn
Voeg de tuinboontjes toe en roer goed om
Maak een dressing van olijfolie, witte wijnazijn en in de vijzel fijngemalen (zwarte) peper en voeg op het laatst fijngesneden verse koriander toe
Meng de dressing door het tuinbonenmengsel
Dien op met plat brood en gebruik dit als ‘lepel’.
De tuinboontjes zijn warm en koud even lekker.
Gebruik tuinboontjes uit de vriezer. Dat is niet Romeins, maar wel gemakkelijk!
Koriander is een van de mediterrane tuinkruiden die in castellum Albaniana is aangetroffen. Het kruid is waarschijnlijk meegekomen met het Romeinse leger en verder in de nutstuinen gekweekt.
Romeins Alphen is een initiatief van Minerva TXT producties / Eveline
Verhoeve
Copyright © teksten en foto's Eveline Verhoeve
Contact:
MinervaTXTproducties@ziggo.nl