Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Recept voor moretum

Recept voor moretum

13 juni 2022

Een geliefd Romeins kruidenkaasje is moretum. Deze kaas wordt gegeten met brood. Moretum kan zowel van verse als van harde kaas, of een mengsel, worden gemaakt.

Er zijn veel verschillende recepten voor moretum, net zoals voor moderne kruidenkaasjes. Moretum wordt gewoon thuis gemaakt van verse kaas, van harde kaas of van een mengsel. Er zijn veel verschillende variaties bekend uit verschillende Romeinse kookboeken en door losse recepten van antieke schrijvers.

Naast de ‘lokale’ ingrediënten die in het onderstaande recept zijn vermeld, wordt in het Romeinse Rijk ook wel een keuze uit pijnboompitten, knoflook, zwart mosterdzaad, wijnruit, venkel en munt gebruikt.

Hieronder een op de Romeinse lekkerbek Apicius gebaseerd recept. Mét gebruik van ingrediënten waarvan zeker is dat deze in Albaniana verkrijgbaar waren en gegeten zijn.

Recept per kilo kaas

Verse kaas, vergelijkbaar met ricotta
Of harde kaas, bijvoorbeeld meikaas of pecorino gemengd met ricotta
Groene kruiden: veel klein gesneden korianderblad en/of selderijblad
Op smaak brengen met twee eetlepels wijnazijn, twee eetlepels gemalen peperkorrels, een eetlepel honing en een eetlepel garum

De verse kaas meng je met de overige ingrediënten, vervolgens ‘kneed’ je een bol. Bewaren in een lapje linnen, serveren op een bord of in een kom.

Harde kaas moet goed worden verkruimeld, dan mengen met de overige ingrediënten en vervolgens kneden tot een bol. Bewaren in een lapje linnen, serveren op een bord of in een kom.

Garum is een Romeinse vissaus, het moderne alternatief is Aziatische vissaus verkrijgbaar in de supermarkt.

Botanische en voedselresten ♥

Tijdens de opgravingen van castellum Albaniana zijn resten gevonden van onder meer koriander, selderij, zwarte mosterd en venkel.