Voor alle Romeinen zijn hun goden belangrijk. Het brengen van offergaven hoort daar van nature bij. Offers vallen vaak in de categorie wijn, voedsel of wierook. Een bekend offerbrood is libum. De offers worden zowel in huis bij het lararium gebracht als in kleine of grote heiligdommen.
Huiselijke offers, in een woonhuis of werkplaats, worden in of bij het huisaltaar gelegd. In een heiligdom gaat het vaak om een brandoffer en wordt het offer in een vuurschaal geplaatst.
Meestal is het offer voedsel. Een goed voorbeeld is libum. Dit wordt al door Cato de Oudere (234-149) tijdens de Republiek beschreven als offerbrood. Maar uit andere geschriften blijkt dat libum in de Keizertijd nog altijd populair is en niet alleen als offerbrood, maar ook om gewoon zelf op te eten. Libum wordt over het algemeen gewoon bij de bakker gebakken en gekocht.
In principe is libum een heel eenvoudig compact kaasbrood bestaande uit verse kaas, bloem en een ei.
2 pond verse kaas
½ pond bloem
1 ei
laurierbladen
De kaas wordt fijngewreven in een wrijfschaal. Vervolgens wordt bloem toegevoegd en er wordt een deeg gekneed. Aan het mengsel wordt uiteindelijk een ei toegevoegd. Het geknede deeg wordt op laurierbladen gelegd en langzaam, dus op lage temperatuur, in een oven gegaard.
Circa drie kwartier bakken onder een aardewerk deksel (pasteibak oid) in een oven op 180 graden en nog even zonder deksel voor een kleurtje.
Romeins Alphen is een initiatief van Minerva TXT producties / Eveline
Verhoeve
Copyright © teksten en foto's Eveline Verhoeve
Contact:
MinervaTXTproducties@ziggo.nl