De organisatie van een legioen is strak en vooral hiërarchisch. Er is één man aan de top. Hieronder is een systeem van officieren, lagere officieren en onderofficieren. Zij besturen de cohorten en de centuries in een legioen.
Een legioen is opgebouwd uit tien cohorten van elk ongeveer 480 soldaten plus hun leidinggevenden. Een legioen wordt vaak aangevuld met auxilia, hulptroepen met een eigen organisatie.
De bevelhebber van een legioen van ongeveer vijfduizend manschappen is een legaat. De staf van de legaat bestaat uit een prefect, de kampcommandant, en zes tribunen.
De aanvoerder van een cohort in een legioen is de primus pilus. Dat is de centurio van de eerste centurie, vrij vertaald is hij de eerste speer. Er zijn zes centuries in een cohort, deze werken samen. Elke centurio heeft de leiding over tachtig soldaten.
Elke centurio wordt bijgestaan door een aantal lagere officieren en onderofficieren. De optio is de rechterhand van de centurio en hij heeft de dagelijkse leiding over de soldaten. Een tesserarius is de wachtcommandant en de plaatsvervanger van een optio. De signifer houdt de financiën van een centurie bij en hij is tevens een vaandeldrager.
Romeins Alphen is een initiatief van Minerva TXT producties / Eveline
Verhoeve
Copyright © teksten en foto's Eveline Verhoeve
Contact:
MinervaTXTproducties@ziggo.nl