Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Persoonlijke verzorging

Persoonlijke verzorging

09 april 2022

Net zoals een bezoek aan het badhuis bij de persoonlijke verzorging hoort, geldt dit ook voor het verzorgen van de tanden, het schoonmaken van de oren en het knippen van de nagels. Ook een bezoek aan een kapper, meestal gevestigd in een badhuis, is volgens de Romeinen een goed idee.

Net als van de burgers wordt ook van de Romeinse militairen verwacht dat zij er netjes en verzorgd bijlopen. Vandaar ook dat elk castellum een eigen badhuis heeft, buiten de poorten. Deze badhuizen gaan van een eenvoudige opstelling met een koud en een warm bad tot een uitgebreide thermen met allerlei voorzieningen, zoals een kapper, masseur en epileerder.

Soldaten hebben allemaal een persoonlijke set om zich te verzorgen. Zij bezitten een strigilis, de metalen krabber om olie met vuil van de huid te verwijderen, en een setje met kleine instrumenten. In het setje hoort een tandenstoker, een oorlepel en een nagelknipper. Daarnaast hebben zij vaak een eigen sponsstok, de Romeinse versie van wc-papier.

Veel soldaten hebben ook een eigen minispiegeltje, soms opklapbaar, van brons. Wie zich meer luxe kan veroorloven zoals de officieren, heeft een grote bronzen handspiegel.

Strigili en spiegels ♥

Tot de op het terrein van castellum Albaniana gevonden persoonlijke voorwerpen behoren tien strigili en twee spiegels.