Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Persoonlijke spullen

Persoonlijke spullen

25 april 2022

Elke soldaat heeft een leren tas met persoonlijke spullen. Deze wordt, met nog meer goederen zoals een opgerolde deken, aan een stok over de schouder meegedragen. De persoonlijke bepakking bestaat minimaal uit kleding, toiletgerei, persoonlijke bezittingen, servies en een pan.

Elke soldaat heeft spulletjes voor persoonlijke verzorging. Ook een extra onderbroek en tuniek plus sokken of beenwindsels zullen bij de bepakking in een leren tas zitten. De leren tas is er in verschillende modellen. Het kan gaan om een rechthoekige schoudertas, maar ook om een leren kokervormige tas.

Daarnaast heeft elke soldaat een eigen bord en een eigen beker. Veel borden en bekers zijn voorzien van de naam van de eigenaar. Uiteraard worden ook wapens als speren en werpsperen meegedragen en het schild.

De gezamenlijke bezittingen van een contubernium, zoals de tent voor acht man compleet met stokken en haringen, wordt over het algemeen vervoerd op een wagen met een ezel ervoor of de ezel draagt deze goederen.

Servies en pannen ♥

Op het terrein van castellum Albaniana is veel terra sigillata opgegraven. Dit rode aardewerk komt vooral uit de tweede helft van de eerste eeuw en is gemaakt in Gallië. Op enkele scherven is graffiti aangetroffen met, een deel van, de naam van de eigenaar. Daarnaast zijn ook metalen pannen gevonden en metalen eigendomplaatjes.

45 Persoonlijke spullen kokertas.JPG