Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Pax Romana

Pax Romana

22 november 2021

De periode van pakweg de eerste twee eeuwen van het keizerrijk zijn bekend als Pax Romana, de Romeinse Vrede. Het is in deze periode relatief rustig op politiek gebied in het Romeinse Rijk.

De Pax Romana begint in 27 voor het begin van de jaartelling onder Augustus, de eerste keizer, en eindigde in 180 na Christus met de dood van keizer Marcus Aurelius. Er is in deze periode één machthebber, namelijk het Romeinse Rijk. Er is een rechtssysteem, een uitgebreid bestuurssysteem en een ‘bewaking’ door het leger.

Politiek relatief rustig betekent overigens niet dat de er geen intriges, moord en doodslag voorkomen in de keizerlijke familie en tussen de verschillende machthebbers. Weinig keizers sterven aan een natuurlijke oorzaak rustig in hun eigen bed.
Claudius wordt in 41 door de keizerlijke lijfwacht, de Praetoriaanse Garde, op de troon gezet na de moord op Caligula. Vespasianus wordt in 70 door zijn legioenen tot keizer uitgeroepen en beslist het Vierkeizerjaar daarmee in zijn voordeel. Zijn drie voorgangers vinden binnen een jaar de dood. Galba wordt vermoord door Otho die later zelfmoord pleegt en diens opvolger Vitellius wordt eveneens vermoord.

Politiek relatief rustig betekent ook niet dat er langs de Nedergermaanse Limes ‘niets’ gebeurd. Juist tijdens de Pax Romana komen de Frisii in het jaar 28 in opstand. De Oude Rijn wordt in 47 officieel de noordelijke grens van het Romeinse Rijk en daarom moeten de Frisii naar het noorden verhuizen. De Bataven en Cananefaten komen in 69 in opstand. En eind tweede eeuw wordt de kuststreek zwaar verdedigd tegen Chaukische piraten.