Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Patrouilleren in het veengebied

Patrouilleren in het veengebied

25 juni 2024

Een taak van het Romeinse leger in het veengebied is zorgen dat de omgeving van de grote transportroute, de rivier Oude Rijn, veilig is. Langs de rivier is een smal bewoonbaar gebied en daarna zijn er eindeloze hoogveenkussens. In het waterrijke gebied zijn moerassen, veenriviertjes en stroomgeulen.

Het is geen gemakkelijk terrein voor de Romeinse soldaten. Er zijn geen wegen en er zijn amper paden in het moeilijk toegankelijke natte veengebied. Daarom worden veel patrouilles per boot gedaan. De Romeinse marine heeft kleine schepen, de liburna, die de rivier en haar omgeving bewaken.

Daarnaast wordt ook te voet gepatrouilleerd in de omgeving van castellum Albaniana en castellum Nigrum Pullum. Vooral langs de rivier zijn de wachttorens, wachtstations, boerderijen en de castella met de kampdorpen waarschijnlijk al vroeg onderling met elkaar verbonden. Nog voordat de Limesweg langs de rivier wordt aangelegd.

De oeverwallen vlak langs de rivier zijn hier geschikt voor. In het begin van de Romeinse bezetting zijn er dichtbegroeide bossen tussen het veen en de rivier. De bossen verdwijnen al snel, omdat het hout wordt gebruikt door het leger en de burgers in de kampdorpen.

79 patrouille veengebied.JPG