Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Pakezel

Pakezel

15 april 2022

Het Romeinse leger is regelmatig onderweg. Als er wordt verhuisd naar een andere legioensplaats of een ander castellum moeten alle spullen mee. Ook als een legioen of cohort ten strijde trekt, gaat er veel bagage mee.

De Romeinse militairen dragen een groot deel van hun spullen op hun rug. Zij hebben allemaal een knapzak met hun persoonlijke spulletjes, een rantsoen eten plus een fles posca en uiteraard hun wapentuig. Maar niet alles kan door de manschappen zelf worden meegenomen. Daarom heeft in principe elk contubernium een pakezel die onder meer de tent draagt.

Het zijn niet alleen pakezels die de Romeinse troepen meenemen als er een grotere troepenverplaatsing is. Er zijn ook wagens met nog veel meer legergoederen. Daarnaast zijn er slaven, vrouwen, kinderen en anderen die van het leger afhankelijk zijn die met hun eigen spullen meereizen. Deze grote groep burgers met wagens heet een tros. Als er een veldslag wordt verwacht, wordt een kampement opgezet. Hier verblijven dan de burgers met alle goederen en pakdieren. De militairen gebruiken het kampement als uitvalsbasis.