“Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.”

Welkom in Romeins Albaniana!

Olijfolie

Olijfolie

09 augustus 2022

In het Alphense castellum en in het kampdorp is na een tijdje vrijwel al het ‘normale’ Romeinse voedsel te koop. Dit wordt over de rivier aangevoerd. Bijvoorbeeld grote schepen met amforen vol olijfolie (en wijn en garum). De olijfolie is overigens niet alleen populair voor voedselbereiding. De olie wordt voor allerlei belangrijke zaken gebruikt.

Olijfolie wordt in verschillende kwaliteiten geproduceerd. Olijfbomen groeien rond het hele Middellandse Zeegebied. De voornaamste productie komt uit Spanje.

De duurste olie is bestemd voor het maken van medische en cosmetische oliën. Kwalitatief goede olijfolie is bestemd voor het schoonschrapen van de huid. Vuil en zweet wordt samen met de opgebrachte olie van de huid geschraapt met een strigilis.

Daarna komen de persingen die in de keuken worden gebruikt. Om te braden en te bakken en om sauzen en andere gerechten smakelijker te maken. Goede olijfolie, van een eerste persing, wordt op brood gedaan.

De allergoedkoopste olie wordt gebruikt voor olielampen, de meest gebruikelijke manier om woningen te verlichten.

De aanvoer van olijfolie gaat in grote amforen. Deze aardewerken verpakkingen met inhoud worden op schepen vervoerd naar alle uithoeken van het Romeinse Rijk.

Transportamforen ♥

In Albaniana is veel aardewerk, in scherven, gevonden. Voor grote transportamforen gaat het om ongeveer 5 procent van het totaal aantal vondsten. In een derde van deze transportamforen is olijfolie vervoerd. Daarmee is dit het belangrijkste importartikel voor Albaniana dat in amforen wordt aangevoerd.