“Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.”

Welkom in Romeins Albaniana!

Musea tijdens Romeins Weekend

Musea tijdens Romeins Weekend

26 augustus 2022

Museumpark Archeon, Restauratiewerf Zwammerdam en Vicus aan de Rijn zijn present tijdens het Romeins Weekend in Stadshart Alphen. Gezamenlijk geven zij inzicht in het Romeinse leven in Albaniana tussen pakweg de jaren 40 en 270.

Tijdens het Romeins Weekend heeft Museumpark Archeon een triclinium meegenomen. Dit is een Romeinse eetkamer uit een dure Romeinse woning. De rijke Romeinen, zoals de commandant van het Alphense castellum, hebben er een. Maar vaak is er ook een triclinium in een mansio, een grote Romeinse herberg. Verder is er een Romeinse fotobooth waar je van hartenlust selfies kunt nemen.

De Schepen van Zwammerdam zijn wereldberoemd. Drie van deze schepen zijn  de eerste grote Romeinse rijnaken die ooit zijn gevonden. Het zijn platbodems die door de Romeinen zijn gebruikt voor vervoer van mensen, graan, natuursteen en nog veel meer. De andere drie schepen zijn boomstamkano’s, gebruikt door lokale vissers. De schepen worden alle zes tussen het publiek gerestaureerd in Restauratiewerf Zwammerdam. Hoe dat gaat, wordt tijdens het Romeins Weekend uitgelegd.

In de grote tent van Pop-up ArcheoHotspot Romeinse Vicus aan de Rijn help je archeologen met onderzoek naar twee kampdorpen bij de Romeinse castella in Alphen aan den Rijn (Albaniana) en Zwammerdam (Nigrum Pullum). De publiekstent is onderdeel van een groter wetenschappelijk onderzoek.

Museumpark Archeon en Restauratiewerf Zwammerdam zijn gevestigd aan Archeonlaan 1 in Alphen aan den Rijn. Vicus aan de Rijn reist met de tent door het hele land.