“Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.”

Welkom in Romeins Albaniana!

Mola

Mola

12 augustus 2022

Romeinen spelen graag spelletjes. Dat gaat van ongegeneerd gokken om veel geld in de kroeg tot gezellig aan tafel met de familie een bordspel spelen. Een van de bekendste spelletjes is Mola.

Mola is een spel voor twee spelers en kan worden gespeeld op een vierkant of een rond speelveld. De ronde versie is eenvoudiger en gemakkelijker en heet ook wel Rota, maar het principe blijft hetzelfde. Het doel is om rijtjes van drie aaneengesloten pionnen op het speelbord te plaatsen.

Rond speelbord

Het speelveld bestaat uit acht taartpunten die samen een complete cirkel vormen. Er zijn acht kruispunten van lijnen plus het middelpunt, dit zijn de plaatsen voor de stenen. Doel van het spel is om drie stenen op een rechte lijn te krijgen mét gebruik van het middelpunt. Dit heet een molen. Drie langs de buitenrand telt niet.

De twee spelers hebben elk drie pionnen of stenen en leggen om de beurt een steen op het speelbord. Zodra alle stenen zijn gelegd, mogen zij om de beurt een steen één plaats verschuiven. Dit mag ook naar en van het middelpunt zijn. Ingesloten stenen mogen niet verschoven worden.

Vierkant speelbord

Het vierkante speelbord bestaat uit drie vierkanten met op de hoeken en kruispunten 24 plaatsen voor de pionnen of stenen. Elke speler heeft negen pionnen. Doel van het spel is om setjes van drie op een lijn te krijgen en je tegenstander ‘buitenspel’ te zetten.

De twee spelers plaatsen om de beurt hun stenen op het speelbord. Daarna mogen zij telkens een pion of steen één plekje opschuiven. Als een speler een rij van drie (een molen) heeft gemaakt, mag hij een pion van zijn tegenstander wegnemen. Stenen die onderdeel van een molen zijn, mogen pas worden weggenomen als er geen andere optie meer is.

Het spel eindigt als een van de spelers minder dan drie pionnen of stenen heeft óf als een speler geen enkele zet meer kan doen.

42 Mola spel drie op een rij rond.jpg