Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Maquette van castellum Albaniana

Maquette van castellum Albaniana

16 december 2021

In opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn heeft kunstenaar Mark van der Aa een maquette in brons gemaakt van het eerste castellum Albaniana, gebouwd in 40-41. Hiervoor werkte Van der Aa samen met archeoloog Julia Chorus. De maquette is op het Rijnplein zijn te bewonderen.

“Ik maak eerst een moedermodel van gips, daar kan ik alle details in uitkrassen”, vertelt Mark van der Aa. “Hier maken we vervolgens mallen van silicone van. Die giet ik af in was en dat wordt vervolgens omgezet in brons. Je moet echt van de hoed en de rand weten om al die details, en vooral de verhoudingen ervan, op een juiste manier in te passen. Je bent zo een half tot een heel jaar bezig met een maquette.”

De vindlocaties van alle opgravingen zijn door de archeologen gedetailleerd in kaart gebracht. Aan de hand van die gegevens is de maquette opgebouwd. “Voor deze maquette hebben we ook wat aanvullingen moeten doen, want niet alles is opgegraven. Er zijn ook stukken van dit castellum verstoord, er is bijvoorbeeld klei afgegraven in de tijd na de Romeinen”, legt Julia Chorus uit. “Maar we konden toch een hele goede reconstructie maken.”

Tijdens het maken van de maquette is door Studio Alphen een YouTube film gemaakt.
Tekst en foto: Mike Mourits (Studio Alphen).