Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Maak zelf een tunica

Maak zelf een tunica

26 januari 2022

De tunica is het basis kledingstuk van elke Romeinse man en elke Romeinse vrouw. Zelf een echte Romeinse tunica maken? Volg dan de instructies!

Een Romeinse tunica kan op maat worden geweven, maar het voor- en achterpand kunnen ook uit een grotere lap stof worden geknipt. Daarna is het een kwestie van aan elkaar stikken. De eenvoudigste tunica wordt gemaakt van een enkele rechthoekige lap textiel.

Stap 1

Meet hoeveel stof je nodig hebt in de lengte.

Dat doe je voor mannen en jongens door de lengte te meten van het midden van de schouder tot een hand onder de knie. Dat doe je voor vrouwen door te meten van het midden van de schouder tot aan de grond plus een hand extra. Bij meisjes blijven de enkels vrij, daarom hoeft voor hen de hand extra niet.

Stap 2

Meet hoeveel stof je nodig hebt in de breedte.

Om een tunica op de juiste breedte te maken, wordt van elleboog tot elleboog gemeten. Daar tel je 10-15 centimeter bij op om de ronding van de schouders op te vangen, maak je een tunica met korte mouwen dan hoeft dit niet. Elke mouw is 10 centimeter lang.

Stap 3

Koop een soepele wollen of linnen stof, zonder patroon.

Een moderne stof kan ook, maar dan is de tunica niet authentiek Romeins. Als 'neplinnen' kan ongebleekte katoen worden gebruikt.

Stap 4

De lap wordt dubbel gevouwen en netjes op elkaar gelegd. Daarna wordt de stof aan elkaar gespeld.
Alternatief is een voor- en achterpand knippen, leg deze netjes op elkaar en speldt de stof aan elkaar.

Stap 5

Knip de lap stof op maat. 

Stap 6

Voor de halsopening meet je de omtrek van het hoofd, want die is gelijk aan de opening. Een trucje is om de omtrek te delen door twee, dat werkt gemakkelijker als de stof gevouwen is. Probeer de opening zo krap mogelijk te maken.

Stap 7

Er wordt een opening voor het hoofd in het midden van de vouw geknipt. 
Hiervoor knip je de stof op de juiste lengte doormidden, gewoon in een rechte lijn.

Stap 8

De zijnaden worden dicht gestikt, waarbij de armsopeningen open blijven.
De schoudernaden worden dicht gestikt, waarbij de halsopening open blijft. Als je geen schoudernaden hebt, omdat de stof dubbelgevouwen is, dan hoeft dit natuurlijk niet.

Stap 9a

Werk de armsopeningen en de halsopening af met een zoompje.
Dit doe je met een rijgsteek. Je hoeft overigens de openingen niet per se te zomen.

Stap 9b

De openingen kunnen worden afgewerkt met een rijgsteek in een andere kleur, zo maak je een sierrand

Een mooi resultaat voor de halsopening krijg je door de zoom middenvoor en -achter iets breder om te slaan, zodat een vage ronding voor het hoofd ontstaat.

Stap 10

Een variatie hierop is de tunica met aangeknipte of aangestikte mouwen. Deze wordt op dezelfde manier gemaakt. De mouw is 10 centimeter lang en ongeveer 30 centimeter in omtrek, dus 15 centimeter per pand.

Zoom

Zomen hoeft niet per se. Er kan ook een rafelrand worden gemaakt. Het kan zelfs zo zijn dat de zijnaden met rafelrandje niet naar binnen worden geslagen, maar naar buiten en dan worden vast gestikt.

Tip 1

Een tunica valt het mooiste als de armsopeningen net onder de elleboog uitkomen.

Tip 2

Een tunica met mouw tot de elleboog valt smaller om het lichaam dan een tunica zonder mouw die tot de elleboog reikt.

Tip 3

Het meten met een extra hand is omdat een tunica vaak wordt gedragen met een riem of band om het middel en dan een beetje opkruipt. Wil je de tunica zonder riem of band dragen, dan hoeft de extra hand niet bij de lengte te worden opgeteld.

12b Maak je eigen tunica.jpg