In Romeinse badhuizen wordt de huid schoongemaakt met olijfolie of zout. Zeep wordt niet gebruikt. Heerlijk geurende oliën, geparfumeerd badzout en geparfumeerde scrub worden gemaakt door professionele cosmeticamakers en parfumeurs, maar er zijn ook eenvoudige huis-tuin-en-keuken recepten.
Geparfumeerde olie, ook wel essentiële of etherische olie genoemd, wordt gemaakt van gedestilleerde planten. Het kan ook eenvoudiger door sterk geurende planten in olijfolie te doen en te laten trekken. Badzout wordt gemaakt van olijfolie en zeezout. Een badscrub wordt gemaakt van badolie, met of zonder parfum, waar zand aan toegevoegd is. Badzout wordt ook als scrub gebruikt. Als parfum worden planten gebruikt, bijvoorbeeld lavendel of rozemarijn, of er worden een paar druppels geparfumeerde olie toegevoegd.
Een parfumeur kan een etherische sterke olie maken door het proces van destillatie. Hierbij wordt water aan de kook gebracht. De stoom wordt door een plantenmengsel geleid. Vervolgens wordt de hete stoom snel gekoeld. De druppels worden opgevangen. De geparfumeerde olie zal op het water gaan drijven. Hoe dit proces werkt, weten de Babyloniërs al zo blijkt uit teksten en er zijn ook teksten gevonden uit Romeins Egypte.
Van gedestilleerde etherische oliën zijn maar een paar druppels nodig om een geparfumeerde crème of olie te maken. Voor het destillatieproces is een destilleerapparaat nodig en heel veel plantmateriaal. Daarom zijn deze oliën duur en worden ze door beroeps parfumeurs gemaakt.
Heerlijk geurend luxe badzout wordt gemaakt van zeezout met een paar druppels etherische olie. Een goedkoper alternatief is zeezout gemengd met bloemen en kruiden. Er zijn voor zo’n mengsel veel minder planten nodig en geen ingewikkelde apparatuur. Populaire planten zijn bijvoorbeeld lavendel en rozemarijn.
Het zout gaat in een flesje met bloemetjes van de lavendel of met een paar takjes rozemarijn. Meestal worden een paar extra lepels olijfolie toegevoegd. Het mengsel wordt goed geschud en een aantal weken weggezet om de geuren goed te laten intrekken.
Voor het reinigen van de huid wordt de beste kwaliteit olijfolie gebruikt. Hier kan geparfumeerde olie aan toegevoegd worden, maar dat hoeft niet. Een andere toevoeging is zout of zand, waardoor een scrub ontstaat. En ook dat hoeft niet.
De vochtige huid wordt met olie ingesmeerd. De olie kan worden afgespoeld met warm water. Meestal wordt dit echter met een strigilis verwijderd. In principe worden olie, viezigheid en huidschilfers van de huid geschraapt, inclusief eventueel zout en zand. In een openbaar Romeins badhuis kan een badgast dit zelf doen of een van de slaven of masseurs doet dit.
Romeins Alphen is een initiatief van Minerva TXT producties / Eveline
Verhoeve
Copyright © teksten en foto's Eveline Verhoeve
Contact:
MinervaTXTproducties@ziggo.nl