Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Lorica segmentata

Lorica segmentata

31 januari 2022

Romeinse soldaten dragen allemaal bescherming in de vorm van een kuras, een borstharnas. In de tijd van het Alphense castellum Albaniana is dit een lorica segmentata, een pantser bestaande uit ijzeren platen.

Begin eerste eeuw wordt het platenpantser uitgevonden. Halverwege de eerste eeuw dragen de meeste soldaten een lorica segmentata, het platenpantser, dit heeft dan de oudere lorica hamata vervangen. In de loop van de derde eeuw raakt de lorica segmentata in onbruik.

Dit betekent dat de beeldvorming rond het Romeinse leger in de tijd van Julius Caesar niet klopt. In zijn tijd is het platenpantser nog niet uitgevonden, dan dragen de soldaten een lorica hamata, een ringenpantser.

Het platenpantser geeft meer bescherming dan een ringenpantser. Slagen worden opgevangen en speren of pijlen ketsen af. Het nadeel van een platenpantser is de veel geringere bewegingsvrijheid dan in een ringenpantser. Bovendien is het onderhoud van een lorica segmentata een behoorlijk klusje.

Segmentata

Een segmentata reikt tot in de taille. Het bestaat uit gebogen ijzeren platen die aan elkaar worden bevestig met leren banden en bronzen verbindingsstukken. Het is een nogal technisch uitrustingsstuk om te maken. Een segmentata weegt ongeveer 9 kilo.

Veel onderdelen ♥

In het Alphense castellum Albaniana zijn veel ijzeren en bronzen onderdelen van pantsers gevonden. Ze zijn vrijwel allemaal van een platenpantser, de lorica segmentata. Het gaat om 12 pantserbeslag, 10 pantsergesp, 72 pantserscharnier, 14 pantserhaak, 23 pantserplaat en 3 pantserplaat met beslag.