Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Lorica hamata

Lorica hamata

31 januari 2022

Romeinse soldaten dragen allemaal bescherming in de vorm van een kuras, een borstharnas. In de tijd van het Alphense castellum Albaniana is dit een lorica segmentata, een pantser bestaand uit ijzeren platen. Een enkeling draagt een lorica hamata, een ‘ouderwets’ pantser bestaand uit ijzeren ringen.

De Romeinse militairen dragen al in de tijd van de Republiek een pantser. Al snel na de kennismaking met Keltische stammen nemen zij het ringenpantser over, want dat is wel erg praktisch in de strijd.

Het maliënkolder oftewel de lorica hamata hoort lange tijd tot de standaard uitrusting van de Romeinse militairen. Hoewel de hamata zwaar is en een pijl erin kan doordringen, geeft deze wel veel bewegingsvrijheid.
Begin eerste eeuw wordt het platenpantser uitgevonden. Halverwege de eerste eeuw dragen de meeste soldaten een lorica segmentata, het platenpantser, dit heeft dan de hamata vervangen.

Hamata

Een hamata reikt tot de heup. Het bestaat uit ijzeren ringetjes van ongeveer 1 millimeter dik en 7 millimeter doorsnede. De ringetjes worden aan elkaar geklonken of aan elkaar gelast. Het is veel werk om een hamata te maken. Voor en achterpand zijn enkel, maar op de schouders is de hamata vaak dubbellaags. Een hamata weegt tussen de 10 en 15 kilo.

Sluithaak ♥

In het Alphense castellum zijn veel ijzeren en bronzen onderdelen van pantsers gevonden. Ze zijn vrijwel allemaal van een platenpantser, de lorica segmentata. Slechts één vondst, een sluithaak, is van een lorica hamata.