“Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.”

Welkom in Romeins Albaniana!

Lood smelten

Lood smelten

17 januari 2022

Visloodjes en rioleringsbuizen verschillen behoorlijk in maat, maar worden door de Romeinen in principe op dezelfde manier gemaakt. Het lood wordt gesmolten, gegoten, geknipt en gebogen in de vorm van een buis.

Lood smelten is van alle tijden. Het ruwe lood wordt in een houder, een stenen of metalen bakje, in het vuur op temperatuur gebracht. Als de temperatuur hoog genoeg is, ongeveer 327 graden Celsius, smelt het lood.

Een grote houten bak met opstaande randen wordt voorzien van een compacte zandlaag. Deze wordt zo glad mogelijk gestreken. Daarna wordt het gesmolten lood in een dunne laag in de bak gegoten. Direct wordt dit lood gladgestreken. Daarbij ontstaan gietresten.

Als het lood enigszins is afgekoeld, is het buigzaam. Dan worden er op maat gesneden rollen van gemaakt. Voor rioleringsbuizen worden de beide zijden aan elkaar gesoldeerd. Daarbij wordt een van de kanten plat geslagen, zodat de verdikking niet al te groot is. Voor visloodjes is dat niet nodig.

Gietresten ♥

Bij de opgravingen van 2001-2002 in Albaniana is veel lood aangetroffen. Het is duidelijk dat in een werkplaats op het castellumterrein lood werd gegoten. Er zijn onder meer 256 gietresten gevonden, 54 knipsels, 96 platen en het nodige schroot.

Op de foto modern smeltwerk