Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Koudekerk aan den Rijn

Koudekerk aan den Rijn

07 februari 2022

Rond het begin van de jaartelling is er een agrarische nederzetting in het huidige Koudekerk. De boerderij ligt op de noordelijke oever. Dat is ook de reden dat de nederzetting halverwege de eerste eeuw wordt verlaten.

Van de Koudekerkse nederzetting uit de Romeinse periode is weinig bekend. De inheemse nederzetting, zeer waarschijnlijk van de Frissii, ligt langs een kreek die afwatert op de Oude Rijn.

De vindplaats ligt ten noorden van de grensrivier Oude Rijn. Net als bij andere vindplaatsen op de noordelijke oever is er niet of nauwelijks Romeins aardewerk aangetroffen. Net zo min als Romeinse munten.

Grens

Het is aannemelijk dat de boeren op bevel van het Romeinse leger de nederzetting halverwege de eerste eeuw verlaten hebben en dat de inwoners verder naar het noorden zijn getrokken. Een andere mogelijkheid is dat de boerenhoeve elders op de zuidelijke oever is voortgezet.

Vanaf het jaar 47 wordt namelijk de Oude Rijn de grens van het Romeinse Rijk. De Romeinen hanteren daarna een brede strook langs de noordelijke oever van de rivier die niet bewoond mag worden. 

Conflict

De Frisii die tot het instellen van de Romeinse Rijksgrens in het jaar 47 op beide oevers zelfvoorzienende boerderijen hebben, en ook de kuststreek verder naar het zuiden bewonen, worden verdreven naar het gebied ten noorden van de Oude Rijn, de grensrivier.

Zij mogen echter de oeverzone niet bewonen. Als zij dat in 54 toch doen, ontstaat een conflict met de Romeinse bezetters. De Frisii worden dan succesvol verdreven.

Huisplattegrond ♥

Er is in Koudekerk een duidelijke huisplattegrond van een zelfvoorzienende boerderij uit de eerste eeuw gevonden. Het gaat om een langhuis met drie beuken. Oftewel er zijn in de lengte twee rijen palen die het huis in de lengte in drieën delen. In de breedte is het huis rechts van de voordeur ingericht als stallen en links van de voordeur als woning.

Illustratie: reconstructie van de driebeukige boerderij van Koudekerk. De maker is onbekend.