“Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.”

Welkom in Romeins Albaniana!

Kogelwond

Kogelwond

16 maart 2022

Als een Romeinse soldaat heel veel geluk heeft, is een kogelwond veroorzaakt door een slinger goed te behandelen door de legerarts. De medicus heeft genoeg kennis en de juiste instrumenten om een kogel te verwijderen.

Kogelwonden worden in de Romeinse tijd zo’n tweeduizend jaar geleden natuurlijk niet veroorzaakt door een geweer of pistool. Nee, de kogels komen uit slingers. Een slingeraar kan een kogel van metaal of steen heel gericht werpen. Is de kogel goed raak, dan overleeft het slachtoffer een hoofdwond niet. Een wond in een arm of been kan het ledemaat verbrijzelen.

Een vleeswond van een afzwaaier of van een van grote afstand geworpen kogel kan door de legerarts echter heel goed worden behandeld. De kogel wordt uit de wond ‘gepeuterd’ met een ijzeren tang. De vleeswond wordt vervolgens dicht gebrand en verbonden.

De patiënt wordt zonder verdoving behandeld. Om de pijn letterlijk te verbijten, krijgt hij een houten balkje in zijn mond.

Instrumenten ♥

In Albaniana zijn drie pincetten, vier spatels, een lepel, twee oorlepels, drie spatelsondes, vier lepelsondes, een oorlepelsonde, een sonde, een scalpel en een onbekend medisch instrument opgegraven. De sondes en de scalpel zijn zeker medisch, de andere instrumenten kunnen ook bij persoonlijke verzorging horen.