“Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.”

Welkom in Romeins Albaniana!

Kleding maakt de man

Kleding maakt de man

12 januari 2022

De kleding van een gemiddelde legionair of auxiliari is ongeveer hetzelfde. Tussen 40 en 270, de periode dat de westelijke Limesforten allemaal worden bemand, dragen zij als voornaamste kledingstuk een tunica.

In de eerste eeuwen van de jaartelling is het basiskledingstuk van elke Romeinse man, burger en militair, de tunica. Deze wordt met of zonder korte mouwen gedragen en valt ongeveer tot op de knie. Pas vanaf de derde eeuw zal dit veranderen. De tunica wordt korter en de mouwen worden lang en smal om de pols. Ook wordt het dan voor iedereen gebruikelijk om een broek te dragen.

Dat neemt niet weg dat er veel variaties in kleding zijn die te maken hebben met de functie, zoals die van ruiter in de cavalerie, of met het klimaat en jaargetijde. In het noordwesten van het Romeinse Rijk wordt bijvoorbeeld in de wintermaanden in de eerste eeuwen een broek gedragen, zoals de inheemse Germanen en Kelten dat ook doen. De rest van het Rijk volgt aanzienlijk later.

Militaire riem en laarzen

Om het middel dragen alle militairen een leren riem. Deze is zeer herkenbaar als militair en bovendien persoonlijk en kostbaar. Het is dan ook een vernederende straf als een soldaat zijn riem af moet doen. Ook van leer zijn de vele typen soldatenlaarzen, de caligae.

Mantels

Er zijn veel verschillende soorten mantels in omloop. De standaard Romeinse militaire mantel is de sagum. Deze wordt, zeker door (onder)officieren gedragen. Veel gebruikt door de soldaten is de praktische paenula, een soort poncho.

Daarnaast zijn ook andere soorten mantels en capes in gebruik, zowel bij soldaten als bij burgers. Een voorbeeld is de cuculus, een reiscape die wordt gedragen bij nat en koud weer.

Onderkleding

Als onderkleding wordt een lendendoek of een korte of lange onderbroek gedragen, de subligares. Ook worden, zeker bij koud weer, meer tunica’s over elkaar gedragen. Tot onderkleding behoren trouwens ook sokken!