“Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.”

Welkom in Romeins Albaniana!

Kampdorp stratentype

Kampdorp stratentype

01 februari 2022

Van het kampdorp bij castellum Albaniana staat niet vast waar het precies heeft gelegen en hoe het is opgebouwd. Er is genoeg gevonden om zeker te weten dat het om een behoorlijk kampdorp gaat, maar waar dat precies lag?

Er zijn drie verschillende opties voor een kampdorp: stratentype, angeltype en het ringtype. De ligging van de huizen bepaald om welk soort kampdorp het gaat. Voor Albaniana is niet zeker hoe het kampdorp is gesitueerd.

Een mogelijkheid is dat het kampdorp rond het castellum ligt aan een speciaal hiervoor aangelegde rondweg. Deze weg is een zijstraat van de Limesweg en loopt om het castellum heen om vervolgens aan de andere kant van het castellum weer aan te sluiten op de Limesweg. Dit is een kampdorp van het ringtype.

Een tweede optie is dat het kampdorp aan een kant van het castellum langs de Limesweg ligt. Dat is een kampdorp van het angeltype.

Tenslotte kan een kampdorp aan beide zijden van het castellum langs de Limesweg liggen. Doorgaand verkeer komt eerst door een kampdorp, passeert vervolgens het castellum via de hoofdweg van het castellum en gaat dan verder door een tweede kampdorp. Dit is een kampdorp van het stratentype.

Voor Albaniana geldt dat het kampdorp zeker geen angeltype is. Er zijn aan de noord- en aan de zuidkant van het castellum veel vondsten gedaan. Daarom kan het om een stratentype gaan. Maar: er is een tijd een weg uit het castellum naar het westen geweest en ook daar zijn vondsten gedaan. Een ringtype kampdorp is daarmee niet uitgesloten.

Op de illustratie boven het kampdorp van Albaniana als stratentype langs de Limesweg
Op de illustratie onder het kampdorp van Albaniana als stratentype
langs alle zijden

18 Kampdorp stratentype.jpg