Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Julius Caesar

Julius Caesar

13 februari 2023

Misschien wel de beroemdste Romein is Julius Caesar. Gaius Julius Caesar leeft van 100 tot 44. Hij is de man die de Romeinse republiek rijp maakt voor het vormen van een keizerrijk.

Julius Caesar is een ambitieus man uit een ambitieuze familie. Binnen de Romeinse republiek bekleedt hij veel bestuurlijke, politieke en militaire hoge functies. Tijdens zijn gouverneurschap over Gallië verovert hij een enorm gebied naar het noorden tot aan de Rijn.

Na deze Gallische Oorlogen is Caesar teruggeroepen naar Rome. Daar heerst vervolgens een burgeroorlog waarbij Caesar in 48 door de senaat wordt aangesteld als dictator om orde op zaken te stellen. Om een lang verhaal kort te maken: via schermutselingen in Italië en Egypte overwint Caesar zijn tegenstander Pompeius.

Terug in Rome blijkt dat daar nog steeds wanorde heerst. Caesar wil dit herstellen door grote hervormingen en dat brengt hem uiteindelijk in conflict met de senaat, vooral omdat hij zich steeds meer als koning gedraagt. Dat eindigt met een complot waarbij Julius Caesar in 44 in de senaat wordt vermoord.

De moord op Caesar is het begin van een nieuwe burgeroorlog. Uiteindelijk gaat de macht in 27 (dat is 17 jaar later) definitief naar zijn adoptiefzoon Gaius Octavius Thurinus, oftewel Octavianus. Dit is de man die als Augustus de eerste keizer van het Romeinse keizerrijk wordt.

Julius Caesar door Andrea Ferrucci CC0 1.0 (collectie Metropolitan Museum of Art)