Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Inside Pompeii boekbespreking

Inside Pompeii boekbespreking

19 april 2023

Het fotoboek Inside Pompeii laat een Romeinse stad zien waar veel welgestelde inwoners wonen. Maar er zijn ook ambachtslieden, winkeliers, horecaondernemers, arbeiders en slaven die het stedelijke leven instandhouden. Het is een momentopname uit het jaar 79 als de tijd hier voorgoed stilstaat.

Op de foto’s is een eeuwenlange geschiedenis zichtbaar, met vooral architectuur, vloermozaïeken en muurschilderingen. Helaas zonder veel van de beroemde fresco’s die in het Nationaal Archeologisch Museum in Napels te zien zijn. Het ontbreken van deze beelden past wel bij de sfeer die fotograaf Luigi Spina neer wil zetten.

Pompeii is verdeeld in de regio’s I tot en met IX. De foto’s in het boek zijn in verschillende gebouwen verdeeld over deze regio’s genomen. Als inleiding bij elk gebouw is er een Engelstalige tekst met uitleg. Wie woonde hier of had hier een bedrijf? Hoe weten we dat? Hoe oud is het gebouw en hoe oud zijn de fresco’s en mozaïeken? Wat zijn de verschillende opeenvolgende Pompejaanse stijlen?

In sommige gebouwen is de schade van de aardbeving uit het jaar 62 nog goed zichtbaar. In andere is te zien dat er herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd. De vulkaanuitbarsting in 79 heeft de hele stad en veel inwoners inclusief huisdieren in een keer bedolven onder een ongeveer 3 meter dik pakket met puinafzetting uit een pyroclastische stroom. Voordat deze stroom door de Vesuvius werd uitgestoten was al duidelijk dat de vulkaan aan het uitbarsten was.

Waarom is een boek over een rijke stad ten zuiden van Rome interessant voor een naslagwerk over een regio in het noordwesten van het Romeinse Rijk? Omdat Pompeii stilstaat in de tijd op een moment dat hier het grensgebied langs de Rijn, de Nedergermaanse Limes, is ingesteld en er een periode van stabiliteit is. Bovendien verdienen militairen vergeleken bij andere Romeinse inwoners een behoorlijk goed salaris en zij zijn bepaald niet arm als zij het leger verlaten.

De limeslinie is ingericht. De garnizoenen verblijven in vrij nieuwe castella, allemaal herbouwd na de Bataafse Opstand van 69-70. Er zijn bloeiende nederzettingen bij de castella, de vici. Er is echter weinig over van deze militaire enclaves. Om nu toch enigszins een beeld te krijgen, voldoet dit fotoboek over alle wijken van Pompeii. Er zijn soortgelijke woningen en winkels van gewone mensen en er is in ieder geval in het castellum ook wel iets van de meer welgestelden te verwachten.

Inside Pompeii, foto’s van Luigi Spina. Zie voor meer gegevens de literatuurlijst.