“Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.”

Welkom in Romeins Albaniana!

Horeca in een strokenhuis

Horeca in een strokenhuis

08 oktober 2022

Een snackbar, eethuis of kroeg is altijd wel te vinden in het kampdorp. Soms zelfs met slaapplaatsen. De horecaonderneming zit aan de straatkant van een strokenhuis, of streifenhaus, en soms is zelfs de hele begane grond in gebruik voor het bedrijf.

De opbouw van Romeinse horecaondernemingen lijkt in het hele Rijk op elkaar. Dat is in het grensgebied in de strokenhuizen in de kampdorpen bij de legerkazernes niet anders. Aan de straat is een toog of buffet waar verkoop van drank en voedsel plaatsvindt. Daarachter of ernaast is een zitgedeelte. In het midden van het gebouw is de keuken en aan de achterzijde zijn de privéruimten van de eigenaar.

Pompeï

Omdat in Nederland nauwelijks sprake is van reconstructies van opgegraven plattegronden, is het nodig om voor een behoorlijk beeld van horecaondernemingen te kijken naar buitenlandse publicaties. In Pompeï is veel opgegraven en goed bewaard. Hier zijn vrijwel complete bedrijven in de aslaag gevonden, nog niet zolang geleden een Romeinse snackbar.

Frick

Iets dichterbij in Frick, Zwitserland, is voldoende opgegraven van een eethuis of wijnbar om hier een goede reconstructie van te maken. Het strokenhuis heeft op de begane grond de werkruimten en heeft minimaal een halve zolder waar de eigenaar, werknemers en slaven kunnen slapen. Onder de porticus aan de voorgevel is zowel links als rechts een ingang.

Ruimte voor gasten

Links gaat een deur naar de gelagkamer met een houten vloer waar de kelder onder zit. Hier wordt aan tafel wijn met een hapje geserveerd en wellicht een gokspel gespeeld. Tussen de gelagkamer en de eetruimte is de trap naar de kelder waar grote amforen, dolia en vaten met voorraden worden opgeslagen. De grote eetruimte achter de gelagkamer is ingericht met ligbedden als een triclinium en wordt gebruikt voor gegoede gasten. De laatste ruimte is een slaapkamer, mogelijk voor gasten maar het kan ook een kamer van de bewoners zijn.

Bar en keuken

Rechts zijn openslaande deuren waardoor straat en toog met elkaar worden verbonden en aan de bar wordt drank verkocht. Aan de achterwand van de bar is een grote haard. Hier wordt gekookt, er is dan ook een grote leefkeuken tussen de bar en een werkplaats aan de achterzijde van het huis.

Tuin

Achter het huis is een tuin. In de tuin is een put met luiken en een halfopen werkplaats. Halverwege beginnen de nette bedden waar groenten en kruiden worden verbouwd. Helemaal achterin de tuin is een toilet.

58 Strokenhuis reconstructie Frick CH.jpg