Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Heerlijke Romeinse hapjes

Heerlijke Romeinse hapjes

01 augustus 2022

Ter ere van de Romeinen in de castella Albaniana en Nigrum Pullum zijn drie planken met hapjes samengesteld. Uit de archeologische opgravingen blijkt dat het voedsel op zo'n borrelplank in de grensstreek gegeten is. Tegelijkertijd zijn de gerechten gebaseerd op de kookboeken van de Romeinse lekkerbek Apicius.

Een Romeins menu bestaat uit verschillende kleine gerechten. Daarbij kunnen de Keizer & Keizerin zich veel meer veroorloven dan de Centurio, en deze heeft weer meer geld dan de Herbergierster. De planken met hapjes weerspiegelen dit verschil in stand.

De Plank van de Herbergierster laat zien wat er in de kroeg te krijgen is. De geroosterde kikkererwten staan gewoon op de bar om een handje te pakken. De noten zijn of inheems of ze zijn door de Romeinen verspreid in heel Europa. Moretum is een populair Romeins kruidenkaasje, dat met een stukje plat brood wordt gegeten.

De Plank van de Centurio is samengesteld op basis van botanische resten, gevonden onder de vloer van de woning van deze officier in het leger. Hij at bijvoorbeeld graag ingevoerde vijgen en olijven.

De Plank van de Keizer & Keizerin is een voorbeeld van wat in een luxere huishouding in de eetkamer op tafel zou komen als voorgerecht. Het hele menu bestaat uit hapjes die in een keer in de mond worden gestopt. De maaltijd wordt verzorgd door een kok en opgediend door een slaaf.

Plank van de Herbergierster

Romeinse notenmix ongezouten
Gezouten geroosterde kikkererwten
Moretum
Pita broodje

Plank van de Centurio

Romeinse notenmix ongezouten
Gezouten geroosterde kikkererwten
Moretum
Pita broodje

Plakjes Salami de Strassbourg
Griekse olijven
Gedroogde vijgen
Olijfolie en zout

Plank van de Keizer & Keizerin

Romeinse notenmix ongezouten
Gezouten geroosterde kikkererwten
Moretum
Pita broodjes of klein Turks brood

Plakjes Salami de Strassbourg
Griekse olijven
Gedroogde vijgen
Olijfolie en zout

Plakjes Berkshire of Iberico ham
Mini geitenkaasbolletjes
Gekookt eitje
Gevulde verse of gedroogde dadels met roomkaas
Takje verse druiven

Meer informatie en recepten

  • Geroosterde kikkererwten klik hier
  • Moretum klik hier
  • Noten klik hier
  • Olijven klik hier
  • Vijgen klik hier
  • Dadels klik hier
  • Druiven en rozijnen klik hier
  • Eieren klik hier
  • Olijfolie klik hier
  • Kruiden klik hier

Een horecaconcept voor Romeinse borrelplanken staat hier

55 Heerlijke Romeinse hapjes gevulde dadels.jpg