Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Hazerswoude-Rijndijk

Hazerswoude-Rijndijk

22 juni 2022

Tussen de castella Albaniana (Alphen-Stad) en Matilo (Leiden-Roomburg) ligt een militaire versterking: het wachtstation in Hazerswoude-Rijndijk. De locatie is eind 2021 opgegraven tijdens een noodopgraving van het RMO Leiden en Vestigia.

De opgraving is erg belangrijk om dat het wachtstation midden tussen de castella Albaniana en Matilo ligt. Vandaar dat er een uitgebreid onderzoek moet volgen naar wat er nu precies opgegraven is en wat dit bijdraagt aan de kennis van hoe de Romeinen omgaan met militaire linies, zoals de grens langs de rivier de Rijn.

Vondsten

Tijdens de opgravingen is veel botmateriaal en aardewerk gevonden uit de eerste en tweede eeuw. Er is uit de tweede en derde eeuw veel rood aardewerk, terra sigillata gemaakt in Zuid-Gallië, gevonden en ook veel munten uit deze periode plus schoenzolen met een spijkerpatroon van na het jaar 225. Naderhand is een Romeinse muntschat vlakbij het opgravingsterrein gevonden.

Sporen militaire versterking

Maar belangrijk zijn sporen van een militaire versterking uit de derde eeuw. Het gaat waarschijnlijk om steenbouw. Dat blijkt uit de bakstenen met stempel van Legio I Minerva Antoniana en veel cement.

Ook is de Limesweg aangesneden. Waarschijnlijk lag er bij het wachtstation een brug over een geul in deze weg.