“Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.”

Welkom in Romeins Albaniana!

Graffiti

Graffiti

01 september 2022

De Romeinen maken al tweeduizend jaar geleden graffiti op pleisterwerk, maar ook op voorwerpen. Er zijn tekeningen en teksten gevonden op onder meer servies en op de militaire uitrusting. In een militaire context gaat het vaak om een ‘bewijs’ van eigendom.

Wie naar de uitrusting van de Romeinse soldaat kijkt, ziet meteen dat bijvoorbeeld zwaarden, helmen en schilden op elkaar lijken. In details verschillen de uitrustingsstukken echter behoorlijk van elkaar. Dat zit in gebruik van kostbaarder materiaal en fraaiere versiering. Oftewel in hoeveel geld de soldaat in zijn uitrusting steekt. Het kan echter ook gaan om een modernere uitvoering, die niet per se duurder maar wellicht wel efficiënter is.

Om heibel in de tent te voorkomen, krassen de soldaten vaak hun naam in serviesgoed als borden en bekers. Het gebeurt ook dat zij een inscriptie laten maken in een metalen plaatje van een riem of op de schede van een wapen, dat is dan een luxe versie. Op een houten schild wordt een eigendomskenmerk geschilderd.

In ieder geval is de naam van de eigenaar vermeld met daarbij de centurie of het cohort waarin de soldaat dient of de naam van de commandant van zijn eenheid. Soms wordt ook een afbeelding aangebracht.

62 Graffitti op schild detail.jpg