“Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.”

Welkom in Romeins Albaniana!

Gladiatoren

Gladiatoren

06 september 2022

Een populaire vorm van Romeins amusement zijn de gevechten door gladiatoren. Deze vechtersbazen worden opgeleid in een gladiatorenschool en zij kunnen heel beroemd worden. Gevechten op leven en dood zijn zeker niet normaal, maar komen wel voor.

Gladiatoren vechten in een arena of amfitheater. Zo’n arena staat bij een legioensplaats of in een Romeinse stad. In het grensgebied van de Nedergermaanse Limes gaat het dan bijvoorbeeld om Noviomagus (Nijmegen) waar een legioen gelegerd is en waar aan het begin van de tweede eeuw een arena is gebouwd. Mogelijk heeft Forum Hadriani als bestuurscentrum ook een kleine arena, maar deze is (nog) niet gevonden.

Amusement

Een middagje vechten wordt betaald door een rijke sponsor, of het publiek betaalt entree. De toeschouwers komen voor stevig amusement. Hoewel het niet de bedoeling is dat er doden vallen, vallen er regelmatig gewonden. De gladiatoren vechten tenslotte met echte wapens.

Gladiatorenschool

De gevechten worden in Rome, en andere grote steden, verzorgd door een officiële gladiatorenschool. Hier verblijven de vechters in eigen kamers, of cellen. De uitrustingen worden bewaard in een wapenkamer. De trainingsaccommodatie bestaat verder uit een grote binnenplaats met tribune. Gladiatoren worden goed opgeleid en goed getraind.

Provincie

In de provincie ligt de organisatie bij een rijke particulier. Gevochten wordt in een openbare arena en tot aan de eerste eeuw op een forum, de marktplaats. Niet elke gladiator is een getrainde vechtersbaas, soms zijn het soldaten of burgers die voor de roem en de eer vechten. En voor het vermaak van het publiek.

Status

Een gevecht wordt geleid door een scheidsrechter. Deze zorgt dat het gevecht volgens de regels verloopt. De vechtende gladiatoren genieten een zekere status, vergelijkbaar met moderne topsporters. Desondanks gaat het vaak om slaven, criminelen of schuldenaars.

Murmillo versus retiarius

Traditioneel zijn de gladiatoren verschillend uitgerust. Zij dragen een lendendoek en hebben elk een ander aanvalswapen. Bekende gladiatorenuitrustingen zijn die van de murmillo en de retiarius.

De murmillo heeft een vissenhelm op met twee kleine openingen voor de ogen, waardoor het zicht beperkt is. Zijn verdediging is een lang smal schild en zijn aanvalswapen is een gladius, een steekzwaard.

De retiarius heeft bescherming aan zijn linkerarm en -schouder. Hij heeft een aanvalsnet en een drietand als aanvalswapen.

Gevecht door gladiatoren van de groep Verus Historia

45 Gladiatoren gevecht 0020.jpg

45 Gladiatoren gevecht 0026.jpg